Nůž je vhodný zejména pro jemné krájení zeleniny na tenké plátky nebo proužky. Je také docela vhodný pro drůbež, jako je křepelka.
Šéfkuchařský nůž má širokou, robustní čepel a je jedním z nejdůležitějších nožů pro profesionální i amatérské kuchaře. Je ideální pro krájení masa, ryb nebo zeleniny, ale také skvěle poslouží k sekání bylinek.
S dlouhou a zoubkovanou čepelí je nůž na chleba ideální pro krájení potravin s tvrdou kůrkou, ale měkkým vnitřkem, jako je chléb, bageta, quiche a jiné pečivo. Je však také skvělý pro krájení ovoce jako je meloun, ananas a tvrdá zelenina.
Porcovací nůž má dlouhou úzkou čepel a je ideální pro krájení velkých kusů masa, jako je hovězí pečeně, šunka atd. Protože filetovací nůž prořezává přímo svaly, je snadné provádět dlouhé tahy a krájet maso jednou.
Středně velký nůž vhodný na krájení klobás, sýrů, rajčat a jiných kompaktních potravin.
Okrajovací nůž je malý, lehký nůž s úzkou čepelí. Tento univerzální nůž se používá ke krájení a zdobení zeleniny a k loupání brambor, ovoce atd.
Nůž Santoku je univerzální nůž přímo z japonské kuchyně a je srovnatelný s kuchařským nožem v jeho použití. Slovo „Santoku“ znamená „tři cnosti“, což je odkaz na tři krájecí funkce, které může provádět: klasické krájení, krájení na drobné kousky a sekání.
Vykosťovací nůž je štíhlý a pružný, umožňuje obratnou manipulaci při vykosťování a odblaňování masa a snadno si poradí i s odstraněním nežádoucího tuku a šlach.
Řeznické nože okamžitě upoutají pozornost díky nápadnému designu čepele. Řez čepele je pěkně zaoblený, což odpovídá dobrému řeznickému noži. Často se používá k krájení velkých kusů masa a je velmi populární v profesionálním okruhu.
S asijským sekáčkem můžete snadno krájet velké kusy masa nebo můžete porcovat drůbež. Sekáček je také velmi vhodný na sekání bylin a tvrdší zeleniny.
Dlouhá vidlice se dvěma trny sloužící k uchycení masa nebo drůbeže na místě během řezání. Vidlici na maso lze nejlépe kombinovat s filetovacím nožem.
Ocilka nebrousí nůž, ale zajišťuje, aby byl směr hrany čepele vyrovnán tak, aby nůž zůstal ostrý. Pohybem celého nože podél brousicí oceli se stane znovu ostrým. Je důležité udržovat nůž vždy ve stejném úhlu. To platí pro obě strany nože.
Tomáš Matýsek
+420 604 254 986
astra@astranet.cz
Astranet.cz/Created by Netsimple